Kender du juletræets historie? Brug et minut på svaret lige her

Kender du juletræets historie

Vi kender alle til det med at anskaffe juletræet hvert år, om det er så er et fæld selv juletræ eller “færdig” købt juletræ. Men hvor mange af os kan påstå, at vi også kender til juletræets historie?

Det sjove omkring historien er nemlig, at traditionen med juletræet her til lands er ret ung. For det første juletræ i Danmark er en to delt historie, hvor rygtet siger at det første juletræ blev tændt i 1808 på det sydsjællandske gods Holsteinborg.

Historien om det første juletræ i 1808 er dog ikke beskrevet, så det kan være et rygte og som sådan kan det ikke dokumenteres. Dokumentationen for det første juletræ i Danmark henviser derfor til København i året 1811.

Det første Juletræ i Danmark

Det første juletræ beskrives nemlig til at være blevet tændt juleaften i Ny Kongensgade nr. 221 hos Doktor Martin Lehmann, konen Frederikke og sønnen Orla på 1½ år.

Det skete omkring 17 tiden hvor nysgerrige folk stimlede sammen for at kigge på at Lehmanns fra Holsten tændte lysene på juletræet. Dengang var skikken med juletræet udbredt i Tyskland, og derfor var det meget nærliggende at det første træ blev tændt ved tysk hånd, men dog ikke udbredt før meget senere.

For den almindelig brug af juletræ her til lands kom først omkring 1 verdenskrig. Indtil da har det kun været en tradition for det finere og rigere borgerskab, hvor også omkostningen med at købe både træ, juletræstæppe, lys, julekugler og andet, ikke var en selvfølge for arbejderklassen.

I dag er juletræ jo en selvfølge og selv den teknologiske tidsalder har sneget sig ind på os, så vi kan købe juletræet online, hvis vi ikke gider tage ud til forhandleren, skoven eller andet for at fremskaffe et træ. Det er dog sjovt at tænke på, at traditionen som en tysker startede i 1800 tallet faktisk kun er omkring 100 år gammel for det almindelige borgerskab.

Hvis du vil vide mere om juletræets historie både indenlandsk og udenlandsk, så byder faktalink.dk her, på de gode faktuelle data om emnet.