Juleaften i Danmark

Juleaften i Danmark

Når julen kommer snigende, så er det svært at frasige sig tanken om juleaften og alle de forskellige faste traditioner som mange af os har. Men hvordan er og ser juleaften i Danmark egentlig ud, for julen i Danmark er jo nok årets største årlige højtid, hvor de fleste af os slapper af og hygger.

Rent kristeligt, der fejrer vi Jesus fødsel den 25 december, som jo er hvad kirken mente julen skulle gøres til, da kristendom overtog ”magten” og julen, men før det var julen en fejring midvinter og det nye år.

Her i Danmark fejrer vi juleaften den 24 december og ikke den 25 december, hvilket skyldes at den evangelisk lutherske kirke brugte aften til opladning så man kunne holde fejring når klokken passerede midnat og en midnats messe kunne starte, frem for den f.eks. den katolske kirke hvor juleaften er den 25 december, og i de ortodokse lande bliver julen faktisk fejret den 6 januar, hvilket svarer til den 25 december i den julianske kalender.

Hvordan ser vores juleaften ud her i Danmark?

Vores jul som kommer fra vores hedenske forfædres ord for midvinter festen – Jól. Her er højdepunktet den 24 december, hvor vi stadig holder de hedenske traditioner i hævd kan man sige, for festen består af store mængder sul og drikkelse, hvilket i gamle dage var øl og mjød, hvor vi nok mere er til rødvin og lignede i dagens tidsalder.

I forhold til hedningene hvor de fejrede at lyset vender tilbage, så fejrer vi Jesus fødsel i dag, hvilket man jo nok godt kan betvivle er helt rigtigt, men da de fleste danskere ikke er særlige kristne, så er juleaften og juledagene en tiltrængt ferie, hvor man hygger med familie og venner, og i børnenes tilfælde er juleaften helt klart mest forbundet med at få julegaver.

Der findes mange forskellige traditioner for hvordan juleaften forløber, men nogen af de gængse er jo, at dagen forløber med at maden og det sidste bliver tilbedret, og man besøger eller får besøg af venner og familie og ønsker god jul.

Mange har en fast årlig  juletradition i Danmark om at gå til julemessen, hvilket jo afspejler af denne dag giver fulde huse i kirkerne.

Ungerne der som regel går rundt om sig selv i bar længsel, tilbringer måske dagen med Disney show, leg og generelt plagen om julegaver, og så oprinder aftenen hvor maden skal på bordet.

Her står menuen i mange hjem på forskellige faste traditioner som and, kalkun, flæskesteg, medister, brune kartofler, brun sovs, rødkål og meget andet. Faktisk er det nok den dag, hvor flest mennesker skal besøge skadestuen på grund af at forspise sig, og hvem kan mon frasige sig, at have spist noget over hvad man normalt indtager af mad.

Når maden er spist, så står den på risengrød, ris alamande eller andet hvor den årlige mandelgave leg foregår, og det kan være en indædt kamp, som de fleste børn faktisk elsker, hvilket også er godt for forældrene, for imens mandelgave jagten foregår, har de glemt alt om julegaverne.

Desværre dukker julegaverne op på nethinden igen ved børnene, for efter risengrød eller andet, så er det traditionelt tid for at gå rundt om juletræet, og mange har gaver liggende under dette, hvilket jo giver gave hungrede børn.

Efter endt sang og dansen rundt om det traditionelle juletræ, så er det endelig tid til få gaver, og i storfamilier kan det være en langtrukken affære, hvilket jo også afhænger af ens opfindsomhed og økonomiske råderum ud i julegaver.

Pakkeleg er en af de nyere ting, der har sneget sig ind som en fast årlig juletradition i mange danske familier, og ved de fleste ligger denne leg efter julegaver, for så kan den kombineres med kaffe og julekonfekt.