Juletraditioner i Danmark – Læs alt om vores gamle og nye traditioner i juletiden

Når tiden nærmer sig for at julen er op over, så er det lidt svært ikke at glæde sig over hyggen og de forskellige traditioner eller ritualer der er forbundet med at holde jul i Danmark.

Hvis du har lidt svært ved at huske traditionerne for vores danske jul, så er det netop hvad vi kan hjælpe dig med her, for her får du listen over juletraditioner i Danmark, som du kan bruge til inspiration her i 2015.

Juletraditioner før 1. december i Danmark

Julen er hyggelig, også selvom der findes mange der er både trætte og irriteret over detailhandlens juleudsmykning der vel efterhånden kan starte i oktober mange steder, men hvis man ser bort fra disse ting, så er julen jo et spørgsmål om at hygge sig, hvilket jo kræver at man gør sig sine forberedelser, for julen er også forbundet med lidt arbejde.

Julen starter allerede før 1. december, for der findes en del ting som man skal købe ind, pynte, have styr på osv.

Advent

Advent er en juletradition i Danmark som vi holder i hævd, og denne starter jo den 27. november i 2016. Det kræver at du får lavet eller købt din adventskrans eller adventsstage med de 4 lys til de 4 søndage.

Søndagsgaver / Adventsgaver

Hvis du har børn som ikke får en pakkekalender med derimod søndagsgaver, så skal der styr på søndagsgaven til den 29. december. Det kunne også tænkes at du vil overraske manden, konen eller anden, som nogen danskere har som tradition, men det mest naturlige er at mange familier giver søndagsgaver til deres børn som er blevet for gamle til at få kalendergaver.

Dekorationer

En anden fast og traditionel tradition i Danmark er vores juledekorationer med kalenderlys. Det kræver også at man får købt lys med en dekoration, eller måske laver sin juledekoration selv.

Julekalenderen til børnene

Julekalenderen er rigtig vigtig juletradition i de fleste danske hjem, og mon ikke de fleste børn bliver slemt skuffet hvis man glemmer den traditionelle julekalender?

Der findes forskellige udgaver af julekalender til børn og også forskellige traditioner i de danske hjem.

Der findes den købte julekalender fra tv med 24 låger, som i dagens Danmark kan købes til stort set alle tv julekalendere, og hvor overskuddet går til godgørende formål.

Derudover så findes der chokolade julekalenderen som også er gået hen og blevet en fast juletradition i mange hjem – Denne er blevet udvidet de senere år med at kunne indeholde slik også.

En pendant til chokolade eller slik julekalender, er en kalender med legetøj i som Lego julekalender eller Playmobil julekalenderen.

En af de nyere traditioner er skrabe julekalenderen, som især er brugt som julekalender gave til de ældre børn eller voksne.

Pakkekalender

En anden slags julekalender til børnene eller måske konen, er den sjove pakkekalender. Traditionen er ikke udbredt ved alle, og det virker som om at nyere forældre ikke har taget traditionen til sig, men det er dog stadig udbredt i rigtig mange danske hjem.

Danske juletraditioner fra 1. december og frem

Nu du har set på de forskellige traditioner der kræver lidt forarbejde inden 1.december så skal du selvfølgelig også have alle de andre traditioner som gør sig gældende i selve julemåneden.

Pynte op til jul

Hvornår man pynter op til jul er lidt forskelligt, for mange er faktisk begyndt allerede før 1. december med især det store udvalg af julekæder til huset, men traditionelt siger man den 1. december.

Pynt til jul kan købes eller man kan lave det selv, og mange holder fast i tradition med at tilbringe hyggestunder med børnene, hvor man sidder og udarbejder egen produceret julepynt, hvilket jo er en dejlig måde at hygge på.

Julebag

December måned er kendt for lækre småkager, klejner, pebernødder, brunkager, fedtkager, konfekt og rigtig mange andre lækre sager.

Det er en fast tradition i mange hjem, hvor man bruger hyggestunder med ungerne om at bage og lave konfekt, hvilket helt på højde med at lave og hænge julepynt op, jo er fast del med hensyn til at tilbringe tid sammen og hygge sig i julen.

Julegaverne

Det med at købe julegaver er gået hen og blevet en ret irriterende og stressende ting for mange mennesker i Danmark, men det med at give julegaver er nok den største tradition der er forbundet med julen efterhånden.

Ønskesedler er en tradition der er forbundet med julegaverne, og nok også en ting der gør det nemmere at købe gaver rent tidsmæssigt, for det giver en dejlig struktur i gavekøbene da det kan være ret omfattende i mange familier.

Julekort

En gammel tradition er udsendelse af julekort til de folk som man sætter højt, og hvor man beskriver årets gang og takker pågældende for at være som denne nu er, og ønsket om god jul.

Julefrokoster

Julefrokoster er en fast tradition der både foregår i familien, med venner og i firma regi.

Familiemæssigt er der ofte julehygge i juledagene, imens firma i regi så foregår julefrokoster ret ofte allerede i november og fremefter.

Lucia optog

Den 13. december er den årlige tradition for Lucia optog på skoler, institutioner og plejehjem i det ganske land.

Tv julekalender

En af børnenes faste juletraditioner er selvfølgelig julekalenderen på tv, hvor de mest traditionsbundne er Dr og TV2 julekalenderen. Disse findes dog også både på DR2 til de voksne, på Ramasjang som kører genudsendelser af de gamle kendte og også på de nyere tv-kanaler til børnene.

Juletræet

Juletræet er selvfølgelig en lige så stor tradition som julegaverne og alle de andre ting. Hvornår, hvilket og hvordan man finder sit juletræ varierer en del i familierne. Nogen køber et fældet juletræ imens andre laver en hyggestund og tager ud og fælder juletræet.

Datoen for hvornår man får en juletræ og pynter det op varierer også en del, hvor nogle familier holder fast i en tradition med at juletræet først skal ind på lille juleaften, men dog er de fleste enige om at holde fast i traditionen med at have et juletræ til juleaften.

Mandelgave

Den årlige jagt på at finde mandlen og vinde mandelgaven er en fast bestanddel ved de flestes juleaften, og de fleste bruger også risalamande som den faste tradition, hvilket betyder at man skal huske at finde på den gode mandelgave ide.

Julemaden

Den faste julemads tradition hvor and, flæskesteg med mere er også noget som de fleste danske hjem er enige om at holde fast i som en juletradition, dog er der forskel på om man spiser and, flæskesteg eller andet.

Mange steder er lille juleaften den traditionelle dag til forberedelsen af julemaden hvor stegningen af anden og ris alamanden bliver lavet.

Pakkeleg

Pakkeleg er blevet en nyere tradition i mange danske hjem til juleaften og juledagenes julefrokoster. Det er hovedsagelig den sjove leg for børnene, og man kan vel godt gå hen og sige at det er blevet en overvejende fast tradition i flertallets juletraditioner.

Traditioner til juleaften i Danmark

På selve juleaften dag er der selvfølgelig også en masse traditioner forbundne, som er ret ens for flertallet af de danske familier, og de mest kendte traditioner skal du selvfølgelig ikke snydes for.

Gudstjeneste

Rigtig mange mennesker tager på deres årlige gudstjeneste besøg juleaftens dag, og det er fast bestanddel ved rigtig mange mennesker der ellers aldrig besøger kirken.

Ønske god jul til venner og bekendte

En anden fast juletradition den 24. december er at besøge sine venner og kendte og ønske denne god jul, og hvor man mange steder spiser æbleskiver og drikker gløgg.

Børnene skal selvfølgelig se året julekalender sidste afsnit

De fleste børn der har set 23 afsnit af julekalender vil selvfølgelig ikke snydes for finalen, så det er absolut en tradition for de fleste børn på juleaftens dag.

Årets jule Disney show har kørt på DR stort set altid, og er også god underholdning til de små, som jo ret ofte er lidt ude af selv i spænding over at skulle have gaver.

Julemiddagen

Ved 18 tiden står det på selve juleaften, nemlig julemaden hvor mange jo kan man læse sig til, faktisk forspiser sig. Den årlige juleaften er netop festmåltidet med julemaden hvor and, flæskesteg og andet er forløsningen på alt arbejdet.

Efter spisning af selve julemaden, så er desserten mandelgave jagten i ris alamanden.

Danse om juletræ

Efter julemiddagen og afrydning, så står den på juletræet og dansen rundt om dette med de traditionelle julesange. De fleste børn vil gerne have dette overstået hurtigst muligt, så det kan være en kamp om at forlænge fristen før det som tæller for børnene, nemlig julegaverne.

Julegaver

Årets største tradition i de fleste børns længsel, er nemlig udpakning af julegaverne. Mange mennesker kører med udpakning af en gave af gangen, hvilket selvfølgelig kan være ret omfattende hvis man er mange mennesker, eller har økonomisk råderum til at give mange gaver.

Traditionen med hvordan man pakker julegaver ud varierer en hel del, så det er svært at pege på en fast måde som den rigtige tradition i de danske hjem.

Julebag, kaffe og Pakkeleg

Afslutningen er kaffen med julebag og se på børnene lege med deres julegaver, men også tidpunktet hvor mange leger pakkeleg hvis dette er en familie tradition.

 

Efter juleaften så kommer de årlige helligdage hvor mange afholder julefrokoster i familie og venners lag, og en nyere tradition blandt de unge er at gå i byen den 25 & 26. december hvor man møder andre unge mennesker fra sin hjemstavn der også er hjemme i juledagene.

Dette er i store træk hvordan juletraditionerne er i Danmark, og hvis du mener der mangler noget, så hold dig ikke tilbage fra at give dit besyv med nedenfor, så vi kan få opdateret listen af juletraditioner.