December er tiden, hvor familietraditioner holdes i hævd, og hvor venner og familie samles til hyggelige stunder. Vil du bringe glæde hos alle medlemmer i husstanden og sørge for, at dine gæster bliver forkælet med bagværk i verdensklasse, skal du lave julens mest afholdte småkager.
Specier er en dansk klassiker, når det kommer til julesmåkager. Den sprøde og velsmagende småkage glæder både barn, ung og voksen, og det er en småkage, som egner sig perfekt til at blive opbevaret i dåse, så du altid kan byde venner og familie på de bedste smagsoplevelser.
Herunder får du en opskrift på specier, som er nem og enkel at gå til.
Opskrift på specier (60 styk)
Den helt store fordel ved de populære småkager er, at de ikke kræver mange ingredienser, og at de er nemme at bage selv i en travl juletid. Derudover kan du gøre dine småkager personlige ved at tilføje kakaopulver til dejen eller bruge forskellig slags topping for at lave smagfulde variationer af de lækre julesmåkager.
Dette skal du bruge:
- 500g kagehvedemel
- 200g flormelis
- 375g smør
- Chokoladestykker, hakkede nødder og kakaopulver
Sådan gør du:
- Kom mel og flormelis i en skål og smuldr smørret heri. Brug en røremaskine, så småkagedejen bliver ensartet.
- Herefter skal dejen deles i 2 lige store dele, som hver rulles ud til 2 stænger (cirka 45cm lange). Læg dem på frost i 2 timer eller lad dem stå i køleskabet i 1 døgn.
- Når hviletiden er overstået, er det tid til at skære småkagerne ud af de 2 stænger. Brug en god kniv og skær småkagerne ud i ensartede skiver på cirka 3-5mm.
- Læg alle småkager på en bageplade med bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn (almindelig ovn – ikke varmluft) på 200 grader i 8-10 minutter, til de er let gyldne i kanterne.
Tips og tricks til din opskrift på specier
Selvom kagerne ikke er fryseegnede, kan du uden problemer have de bagte og afkølede julesmåkager opbevaret i en lufttæt beholder igennem juletiden. Det er muligt at fryse den rå dej, og du kan med fordel have dejen på frost, så du hurtigt og effektivt kan lave dine småkager.
Hvis du ønsker ekstra gyldne kanter på dine specier, kan du pensle stængerne med æggehvide på overfladen, før du begynder at skære dejen ud i skiver. Efter du har penslet overfladen, kan du drysse stængerne med rørsukker for at skabe en ekstra velsmagende og sprød småkage.
Penslingen og rørsukkeret er med til at få dine specier til at tage sig ekstra indbydende ud, og det bidrager til at give småkagerne ekstra knas og karakter.
Du kan gøre din opskrift på specier personlig ved at pynte de udskårne småkager med mørk chokolade og hakkede nødder som for eksempel mandler og hasselnødder.
Vil du give dejen ekstra smag og karakter, kan du tilføje lidt kakaopulver til den friske dej, før du sætter den på køl.