Hvor stammer julegaver fra? Få det korte svar her

Hvor stammer julegaver fra

Hvor stammer julegaver fra? Det er nok noget de færreste kan svare på, for hvorfor giver vi egentlig julegaver?

At finde årets julegaver til børn, ham eller hende er en fasttømret tradition, og det er der en god grund til, for det er faktisk en ret gammel skik, der blev startet på samme tid som romerrigets eksistens.

Kristendommen blev indført som romerrigets statsreligion i 300 tallet, og Jesus fødsel fejringen blev lagt på tidspunktet hvor der allerede var to fester, hvilket blev indført af Kejser Konstantin. I slutningen af december var der nemlig hovedfesterne af solkulten og mithrasdyrkelsen, og ved fejring af den persiske lysgud, Mithras, her var festen af dennes fødsel med gave udveksling ala vi kender til juleaften.

Så at indføre julegaver i kristendommens navn ved fejring af Jesus fødsel den 25 december, var ikke noget romere var uvant med, og samtidig ret nemt at retfærdiggøre for de kristne, for de vise mænd havde jo givet gaver til jesusbarnet.

Hvorfor giver vi hinanden gaver skyldes det beskrevne, men datoen for gaverne er der dog lidt mere rod i.

Julegaver hvornår?

hvornår åbner man julegaver? Her er det lidt mere rodet, for kristendommen gennemtrumfede at julen er den 25 december, hvor man i lande som USA, England og andre, åbner julegaver. Det er lidt anderledes i Norden.

I Norden har vi den 24 december som hoveddagen, hvor vi også åbner julegaver. Faktisk startede den 24 december som en fejring når mørket kom frem, hvor man ventede på den 25 december start, for at fejre Jesus fødsel.

I Norden var lysfesten nemlig den rigtige fest inden kristendommen tog ejerskab over julen, og om vi bare er mere pragmatiske er svært at sige, men når mørket falder på, så starter en ny dag, og derfor giver vi logisk nok gaver og fejrer denne aften fremfor dagen efter.

Hvilket julegaver startede de ud med?

Dengang fremfor nu hvor vi giver forbrugsgaver som legetøj, tøj, skønhedsprodukter og meget andet, bestod gaver i den kristne tradition, af de gaver som de hellige tre konger kom med til jesusbarnet.

Her blev der givet røgelse, myrra og guld i barselsgaver, hvor guld jo er en kostbar ting, røgelsen som skulle symboliser guddommelighed og myrra som symbol for lidelse.

Gaverne har udviklet sig gennem tiden, og nye traditioner indenfor gaver til jul er blevet bygget på. For i dag giver vi også adventsgaver, julekalender, mandelgaver og mange andre ting i den hyggelige tid, hvor de påtvunget regler fra kristendommen vel mere eller mindre, er blevet udskiftet af detailhandlen.