Vi kender alle til hvornår og hvordan vi holder jul i Danmark, men kender du også grunden til hvorfor vi rent faktisk holder julen, og hvorfor den falder på det tidspunkt som den nu gør?
Da juleliv.dk jo er alt om julen, så skal vi selvfølgelig give dig den samlet historie, for den er faktisk ret interessant.
Hvorfor holder vi jul i Danmark og Norden?
Før kristen tid så var julen ikke forbundet med Jesus fødsel eller solhvervsfest men derimod var det en midvinterfest, som vel kan kaldes en slags nytårsfest og en fejring af lysere tider.
Da kristendommen fik sit indtog, så blev midvinterfesten overtaget til også være en fest for Jesus fødsel udover den oprindelige fejring af lysere tider, og denne nye form for julefes siges at tage sit indtog i Norden omkring år 900.
Kristendommen døbte den 25. december som Jesus fødselsdag, for denne dag var vintersolhvervet i romer riget omkring 300 årene. Navnet for julefesten blev Kristmesse men det slog dog aldrig igennem i Norden som f.eks. i England, for Norden holdt fast ved den hedenske jul, kaldet Yule eller Geol.
Her i norden og også i Tyskland begynder festen (juleaften) dagen før, nemlig den 24. december, og dette kommer af at der var tale om en vågenat, hvor man afventede midnat så man kunne afholde messe for Jesus fødsel.
Det er hvordan og hvorfor vi afholder julen i Danmark, men julen er jo gået hen og blevet en del mere, som også indbefatter rigtige mange ting og traditioner som f.eks. juletræet.
Hvorfor bruger vi juletræ?
Der er ingen jul uden juletræ i Danmark i vores moderne samfund, men faktisk har juletræet en ret kort historie i vores danske jul i forhold til nogle af de andre traditioner.
Det første beskrevne juletræ i Danmark er fra 1811 hvor dr. Martin Lehmann som var fra Holsten og kone tændte det første juletræ på Ny Kongensgade nr. 221.
Juletræet indtog i Tyskland blev for alvor kendt allerede i 14-1500 tallet, hvor de tyske håndværkerlag holdt juletræsfest, hvor træet med smågaver og pynt stod til hellig tre konger.
1800 tallet var dog først her at juletræet fik sit indtog i Danmark for alvor, og blev først udbredt i de Københavnske borgerhjem og derefter ved lærere og præster. Men den almindelig udbredelse til alle klasser, kom dog først i 1900 tallet omkring 1 verdenskrig, men pengene var dog små, så det var ikke et pyntet træ ligesom vi har i dag.
Hvordan og hvor kom julemanden fra?
Julemanden og julenissen er også af nyere dato, for julemanden var jo faktisk en katolsk helgen fra Tyrkiet – Sankt Nikolaus.
De fleste jo nok allerede ved, at Coca cola er den røde julemands ”far”.
Julens mærkedage og navne
Der findes mange forskellige begreber, navne og dage omkring jul, og det skal du da heller ikke snydes for.
- Advent: Det er tiden fra 4 søndag før jul og frem til 24. december, og en fejring af forberedelsen til julen. En adventsgave er efterhånden en tradition på disse søndage.
- 1. december: Juledagene starter og her begynder åbning af julekalenderen, pakkekalender og kalenderlyset. Derudover pynter mange op til jul på denne dag.
- 13. december: Den 13. december er Lucia dag hvor en hvidklædt Lucia brud med levende lys krans på hovedet, går i optog.
- 23. december: Pyntning af juletræ.
- 24. december: Juleaften hvor man i Danmark spiser julemiddagen, ris allemande med mandelgave og går rundt om juletræet. Derudover så er der selvfølgelig hvad børn finder mest vigtigt, nemlig julegaverne som de har ventet med længsel på.
- 25. december: Juledag som kan byde på familiesammenkomster med julefrokost.
- 26. december: Anden juledag byder på nøjagtigt det samme som 25. december.