Fra alle os til alle jer: 9 facts du (måske) ikke vidste om Disneys Juleshow og andre klassiske Disney film

Juleaftensdag kan – specielt for de små i familien – føles uendelig lang. De voksne har ofte travlt med at forberede aftenens lækre julemad, og udsigten til gaverne synes nærmest uoverskueligt. Men Disneys Juleshow kommer heldigvis børnene til undsætning med hyggelige julehistorier om Mickey og hans venner. Så er en time ikke svær at få til at gå.

Disneys Juleshow er så stor en juletradition i mange hjem, at selv de voksne tager sig en pause og sætter sig foran skærmen for at gense de mange hyggelige og sjove julekort fra deres yndlings Disneys karaktererne. Læs med herunder, og lær nogle facts om Disneys juleshow og andre klassiske Disney film, som du måske ikke kendte i forvejen.

1. En gammel tradition

Disneys Juleshow blev sendt for allerførste gang på amerikansk TV d. 19. december 1958. Hensigten med Juleshowet var, at Disney ville sende en julehilsen ud til alle amerikanerne.

I de efterfølgende år spredte Juleshowet sig ud over kloden, og d. 23. december 1967 rullede ”Disneys Juleshow: Fra alle os til alle jer” for første gang over danskernes tv-skærme. Det var dog først i 1979, at Juleshowet endeligt fik tildelt danske stemmer.

2. Der findes nyere udgaver af Juleshowet

Man kan fristes til at tro, at Disneys Juleshow ikke kan blive bedre, end det allerede er, og hvis man lytter til DR’s redaktion, så er dette da også næsten korrekt. Det amerikanske hovedkontor for Disney har nemlig skabt flere forskellige nye udgaver af Juleshowet, men DR nægter at sende dem.

I de nye udgaver af Juleshowet er flere af de oprindelige julekort blevet skiftet ud med nye historier. Dette gælder bl.a. klippet med Bambi, som glider rundt på isen sammen med sin ven Stampe. Dette klip har det amerikanske hovedkontor skiftet ud med et klip, hvor Bambi forelsker sig. DR valgte dog at sige nej tak til denne og mange andre ændringer, fordi det ganske enkelt føltes forkert at bryde traditionen.

Det er kun meget få lande, heriblandt Danmark, Norge og Sverige, som er stædige og bliver ved med at sende den oprindelige udgave af Disneys Juleshow hvert år.  

3. Et ældre publikum

Når Disneys Juleshow ruller over skærmen juleaftensdag kl. 16, så sidder der i gennemsnit 700.000 danskere og ser med hvert eneste år. Man skulle fristes til at tro, at dette publikum ville bestå hovedsageligt af yngre børn, men statistikker viser, at 2/3 af publikummet er over konfirmationsalderen.

Juleshowet er lige så populært i Norge, men her måtte showet udgå i 2002 på grund af nogle problemer med NRKs kontrakt med Disney. Her strøg de voksne seer til tasterne og telefonerne, og den manglende udsendelse blev beskrevet som et angreb på julen.

4. Ændringer som du måske ikke havde lagt mærke til

Netop fordi Juleshowet er en fast juletradition for så mange seere, så tøver DR med at lave for mange ændringer i programmet. Dog er der igennem årene blevet lavet en del små ændringer, som ikke alle seere har lagt mærke til.

En af ændringerne i showet det er, at Pinocchio har fået en ny stemme. På dansk er det oprindeligt Daimi, som lægger stemme til den populære karakter, men det amerikanske hovedkontor var ikke vild med ideen om, at det var en kvindestemme, som kom ud af munden på Pinocchio. Derfor blev Daimis stemme skiftet ud med en 9-årig drengs stemme i 1995.

Denne ændring var ikke populær blandt seerne, men Juleshowet bliver måske snart udsat for endnu en stemmeændring. Da Ove Sprogø, som lægger stemme til Jesper Fårekylling, ikke er blandt os mere, kan DR blive nødt til at finde en ny person til at lægge stemme til karakteren, hvis nogle nye klip i fremtiden skal introduceres i Juleshowet.    

5. Den ene store ændring i programmet

Selvom DR ihærdigt prøver at holde Disneys Juleshow så uændret som muligt, så blev de i 1980’erne nødt til at skifte en af kortfilmene i showet ud med to nye kortfilm.

Den kortfilm, som blev fjernet fra programmet, hedder ”Toy Tinkers”, og den handler at Anders And er i krig med Chip og Chap. Denne kortfilm mente det amerikanske hovedkontor ikke passede til julestemningen, så ”Toy Tinkers” blev udskiftet med to nye kortfilm ”Plutos Juletræ” og ”Anders And og Nevøerne i Snekamp”, som vi kender fra nutidens Juleshow.

6. DR prøver at udvide Disney-traditionen

Populariteten af Disneys Juleshow har fået DR til at satse på af udvide traditionen yderligere. De har nemlig investeret i rettighederne til at sende nogle af Disneys klassiske film. Dette tiltag startede i 2014, og bl.a. klassiske film såsom ”Junglebogen”, ”Lady og Vagabonden” og ”Askepot” er siden blevet sendt i julen.

Grunden til at disse klassiske film først bliver sendt nu skyldes, at Disney ikke har villet sælge rettighederne til at sende disse film på tv-kanaler. Det er da også kun, fordi de bliver sendt som et led i Disney-juletraditionen, at DR har fået lov til at sende dem. 

Her har du altså en række sjove facts, som du måske ikke vidste om Disneys Juleshow, men det er ikke kun juleshowet, som gemmer på en række sjove og overraskende facts. Herunder kan du læse mere om, hvilke facts andre klassiske Disney film skjuler.

7. Både Bambi og Askepot har en lidelse

Selve karaktererne fejler intet, men filmene har været med til at navngive mentale lidelser hos mennesker.

”Bambi komplekset” er det uofficielle navn for en mental lidelse, som gør, at man er enormt sympatiserende og sentimental overfor vilde dyr. Mennesker, som har ”Bambi komplekset”, er ofte meget stærkt imod jagt, påsatte brande og alle andre misbehandlinger af dyr.

”Askepot komplekset” dækker derimod over en person – ofte en kvinde – som er dybt finansielt og følelsesmæssigt afhængig af mænd. Dette kompleks er også kendetegnet ved, at kvinden drømmer om at ”blive reddet af drømmeprinsen”. Ligesom med ”Bambi komplekset” er dette ikke et officiel navn.

8. ”Lady og Vagabonden” var inspireret af en rigtig hund

Joe Grant, som er idemanden bag ved den klassiske Disney film ”Lady og Vagabonden”, ejede selv en hund af racen Springer Spaniels, som hed Lady. Ligesom Lady i filmen skulle Grants hund vænne sig til, at der var kommet en baby i familien, hvilket Grant så en historie i.

Grant nedskrev derfor historien og præsenterede den for Walt Disney, som overraskende nok ikke var særlig vild med ideen. Først nogle år senere læste Walt Disney en historie om en livlig og fløjtende hund, som gav ham ideen om at slå de to historier sammen. På denne måde blev ”Lady og Vagabonden” skabt.

9. Sangen ”Hakuna Matata” kom næsten ikke med i ”Løvernes Konge” 

Klassikeren ”Løvernes Konge” blev næsten udgivet uden den legendariske sang ”Hakuna Matata”, som bliver sunget af de sjove karakterer Timon og Pumba. I stedet skulle de to karakterer synge en sang, som kun handlede om at spise biller. Dette var produktionen dog ikke overbeviste om, at der var en særlig god ide.  

Produktionen blev dog introduceret for sætningen ”Hakuna Matata” på en research-tur til Afrika. Den afslappede betydningen af sætningen passede perfekt på Timon og Pumba, og sangen blev derfor skabt og tilføjet til filmen.

Når du ser et stjerneskud – Sangtekst

Når du ser et stjerneskud
Når du ser et stjerneskud
lad dit ønske flyve ud,
da vil alle stjerners herre
høre dig.
Bare du af hjertet tror,
da er ingen bøn for stor
når et stjerneskud, der falder
på din vej.

Skæbnen selv
er da din lykkes smed,
den smiler til dig ned
fra himlens stjerner.

Når du ser et stjerneskud,
da er det et himlens bud
om at du skal vinde,
hvad du ønsker dig.