En traditionel risengrød opskrift?

traditionel risengrød opskrift

Hvis du skal have risengrød til jul, og hvorfor skulle du dog ikke det sammen med alt det andet julemad, så har du selvfølgelig også brug for den gode og traditionelle opskrift.

En traditionel risengrød opskrift er nemlig hvad du finder lige her, og hvis du vil kende til historien om risengrød, så finder du selvfølgelig også det her.

 

Den gode traditionelle risengrød for de fleste

Denne opskrift er en af de traditionelle som nok de fleste danskere indenfor risengrøden elsker.

Opskriften er beregnet til ca. 4 personer, hvilket dog er afhængig af om det er almindelige spise eller stor spiser.

  • 3 dl grødris
  • 1,5 liter let- eller sødmælk
  • 0,5 – 1 tsk. alm/havsalt
  • 50 gram smør
  • 4 spsk sukker
  • 2 tsk stødt kanel

Sådan laver du risengrøden

lav den lækre risengrød på den traditionelle mådeDet første du gør er, at komme mælken i gryden og bringer dette til kog. Dernæst tilsæt grødris og rør rundt indtil mælken koger på ny.

Skru varmen ned, og lad grøden koge i ca 40 til 60 minutter ved svag varme med låg på.

Husk at kigge til det og røre rundt så grøden ikke brænder på. Smag på grøden og tilsæt noget salt alt afhængig af smagsløgene.

Til sidst blander du sukker og kanel så du får det søde kanelsukker.

Put risengrøden i en skål og tilsæt en god smørklat og drys kanelsukkeret på toppen.

Det er sådan du laver en helt almindelig og traditionel risengrød til den danske jul.

 

Kender du historien om risengrød?

Det med risengrød har ikke altid været en fast tradition, for det første madlavning hvor ris ofte blev brugt var i risbudding. Det siges at være romere som var de første der brugte risbudding i Europa, hvor de kogte risen på f.eks. gedemælk. Det første brug var faktisk til medicinske formål, for de første opskrifter stammer nemlig fra de medicinske tekster.

I norden kom risbuddingen først til omkring 1540, og langt op i 1800 tallet brugte man faktisk stadig havre og byg som hovedingrediensen i grød, for ris var en dyr luksusvare for de få.

Grunden til at ris begyndte at blive brugte i grøden omkring juletid, siges at skyldes det faktum med at det er en luksusvare, og blev derfor betragtet som noget ekstraordinært som man kun serverer for sine gæster omkring juletiden.

Efterhånden som ris blev helt almindeligt og billigt for alle, så blev denne tradition med julen til en fast bestanddel for alle borgere i samfundet. Der er siden blevet videreudviklet på risengrøden for at gøre den mere eksklusiv og det bliver der såmænd stadigvæk, for i 19 tallet begyndte man med f.eks. Ris almande med mandler, fløde og vanilje.

Dette er kort hvordan risengrøden opstod og blev en fast bestanddel til julen, og så er det egenlig op til os alle at videreudvikle på traditionen med risgrøden.

Se en lækker opskrift til Ris Alamand her, hvor man jo skal koge opskriften lidt anderledes

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here